Logo
Hamburger icon Close icon
Go to top
WYNIKI WYSZUKIWANIA:
Jak wyczyścić pamięć podręczną i pliki cookie?

Jak wyczyścić pamięć podręczną i pliki cookie?

Przeglądarki internetowe zapisują niektóre dane stron internetowych w pamięci podręcznej i plikach cookie. Dzięki temu witryny, do których powracasz ładują się szybciej, a Ty nie musisz za każdym razem logować się na Twoje konto użytkownika. Czasami jednak może się zdarzyć, że dane w pamięci podręcznej lub plikach cookie będą powodowały problemy z działaniem strony (np. załadowanie nieaktualnej zawartości na stronie). Wtedy najprostszym rozwiązaniem jest ich wyczyszczenie. Jak to zrobić?

Google Chrome

  • W oknie przeglądarki kliknij w przycisk z trzema kropkami, znajdujący się w prawym górnym rogu.
  • Z rozwijanego menu wybierz Więcej narzędzi, a następnie Wyczyść dane przeglądania. Możesz też użyć skrótu klawiszowego Ctrl + Shift + Del.
  • Z rozwijanego menu u góry wybierz zakres czasu, który Cię interesuje. Jeżeli chcesz wyczyścić całą pamięć podręczną i cookies, wybierz opcję od początku.
  • W tym miejscu możesz wyczyścić również historię przeglądania. Jeżeli chcesz wyczyścić tylko pamięć podręczną i cookies zaznacz dwie opcje: Pliki cookie i dane witryn oraz Obrazy i pliki zapisane w pamięci podręcznej.
  • Wybierz przycisk Wyczyść dane.

Microsoft Edge

  • Przejdź do przeglądarki i kliknij w przycisk z trzema kropkami w prawym górnym rogu.
  • Z listy wybierz pozycję Ustawienia.
  • Z menu po lewej stronie wybierz Prywatność, wyszukiwanie i usługi.
  • Przejdź do sekcji Wyczyść dane przeglądania i kliknij w przycisk Wybierz, co chcesz wyczyścić.
  • Z rozwijanego menu wybierz zakres czasu. Jeżeli chcesz usunąć wszystko, wybierz Cały czas.
  • Zaznacz Pliki cookie i inne dane witryn oraz Buforowane obrazy i pliki. W tym miejscu możesz też usunąć inne dane przeglądania.
  • Kliknij przycisk Wyczyść teraz.

Firefox

  • Otwórz przeglądarkę i wybierz przycisk z trzema poziomymi kreskami w prawym górnym rogu.
  • Z rozwijanego menu wybierz pozycję Ustawienia.
  • W menu po lewej stronie wybierz Prywatność i bezpieczeństwo.
  • Przejdź do sekcji Ciasteczka i dane witryn i kliknij w przycisk Wyczyść dane…
  • Zaznacz Ciasteczka i dane witryn oraz Treści zachowane w pamięci podręcznej.
  • Kliknij przycisk Wyczyść.

Pamiętaj, że wyczyszczenie pamięci podręcznej i plików cookies może spowodować wylogowanie Cię z Twoich kont na stronach internetowych.


Opublikowane 3 stycznia 2022 r. w kategorii: Tips&Tricks


Interesują Cię nowe technologie?

Zapisz się do naszego newslettera!